ΧΡΗΣΤΟΣ ΚΥΠΡΙΑΝΙΔΗΣ-Ο σκοπός της ίδρυσης, η δράση και ο ρόλος του Α ́Παγκύπριου Ελληνικού Συνδέσμου Εθελοντών (Π.Ε.Σ.Ε.) από 21.09.1930 έως 21.10.1931.

Posted by on Thursday, September 25, 2014 Under: Κοινοτικό Συμβούλιο Καμπιών
25 Σεπτεμβρίου, 2014

Το Κοινοτικό Συμβούλιο Καμπιών σας ενημερώνει ότι η Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών πραγματοποίησε στις 21 Σεπτεμβρίου 2014 διάλεξη από τον δρα  ́Ελευθέριο Αντωνίου με θέμα: 

Ο σκοπός της ίδρυσης, η δράση και ο ρόλος του Α ́Παγκύπριου Ελληνικού Συνδέσμου Εθελοντών (Π.Ε.Σ.Ε.) από 21.09.1930 έως 21.10.1931.

Η Διάλεξη περιληπτικά ήταν αφιερωμένη στην συνεισφορά των Κυπρίων Ελλήνων στους ελληνικούς απελευθερωτικούς πολέμους και στα επαναστατικά κινήματα των υπόδουλων ελληνικών περιοχών, Θεσσαλίας, Ηπείρου, Κρήτης, Μακεδονίας. Η συνεισφορά των Κύπριων Ελλήνων ήταν συνεχής και αδιάλειπτη από την εποχή της δημιουργίας του ελληνικού κράτους, ως άμεσης συνέχειας της γενναίας εθελοντικής παρουσίας στην ελληνική επανάσταση του 1821. Οι χιλιάδες ανώνυμοι και επώνυμοι  ́Ελληνες Κύπριοι εθελοντές δεν διεκδίκησαν τιμές, επιβραβεύσεις και αντιπαροχές. Η αναγκαιότητα της σύστασης του Π.Ε.Σ.Ε. ήταν επιβεβλημένη, καθώς πραγματοποίησε πολύ σημαντικό έργο, παρά τους μόνο 13 μήνες ζωής του. Στο Συμβούλιο του Π.Ε.Σ.Ε. μετείχαν οι Ιωάννης Πηγάσιου, Παναγιώτης Μαυρομιχάλης, Ευάγγελος Χατζηιωάννου, Θεοφάνης Τσαγγαρίδης, Κώστας Ζαχαριάδης και Χρήστος Κυπριανίδη.

Το καλωσόρισμα έγινε από τον Πρόεδρο της Εταιρείας Κυπριακών Σπουδών, δρ. Χαράλαμπο Γ. Χοτζάκογλου.

Σύντομους χαιρετισμούς απεύθυναν ο Δήμαρχος Καραβά κ. Ιωάννης Παπαϊωάννου, ο Δήμαρχος Λαπήθου κ. Νεοπτόλεμος Κότσαπας και ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καμπιών κ. Ανδρέας Παπαϊωάννου.

Ο Πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Καμπιών, γενέτειρα του Χρήστου Κυπριανίδη ενός εκ των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου του (Π.Ε.Σ.Ε.) και εθελοντή στους αγώνες που διεξήγαγε η Ελλάδα, ευχαρίστησε την Εταιρεία Κυπριακών Σπουδών καθώς και τον Δρ. Ελευθέριο Αντωνίου για την πρόσκληση συμμετοχής και τιμής προς όλους αυτούς που προσέφεραν για την Πατρίδα.

Ο Πρόεδρος της Κοινότητας Καμπιών ανέφερε ότι είναι μνημόσυνο τιμής και θύμησης για το άξιο τέκνο της Κοινότητας Καμπιών, Χρήστο Κυπριανίδη. 

Ο Χρήστος Κυπριανίδης υπήρξε επίσης μεγάλος ευεργέτης για τη γενέτειρά του, προσφέροντας την πλήρως εξοπλισμένη Κοινοτική Βιβλιοθήκη, καθώς επίσης και άλλη κτηματική περιουσία, δείχνοντας έτσι την πραγματική αγάπη για την Κοινότητα που τον γέννησε και τον ανέθρεψε με αισθήματα πατριωτισμού και αλτρουισμού.

Εισαγωγή έγινε από τον κ. Πέτρο Παπαπολυβίου, αναπληρωτή Καθηγητή Πανεπιστημίου Κύπρου.

Απονομές Τιμητικών Πλακέτων και Διπλωμάτων (ΕΚΣ) δόθηκαν από τον Εξοχώτατο Πρέσβη της Ελλάδος κ. Βασίλειο Παπαϊωάννου στους απόγονους και αντιπροσώπους των μελών του Δ.Σ. Π.Ε.Σ.Ε..

Εκ του Κοινοτικού Συμβουλίου Καμπιών

Εμφάνιση ΣΤΡΑΤΙΟΤΙΚΟΣ.JPG

In : Κοινοτικό Συμβούλιο Καμπιών  

                                                                                               Copyright © Evdokia Machlamouzi 2012 All rights reserved Website Development by Evdokia Machlamouzi