Ανηφορίζοντας το δρόμο Λευκωσίας- Μαχαιρά  και αφού περάσουμε το χωριό Πέρα (24 χιλιόμετρα νοτιο-δυτικά της Λευκωσίας),  θα συναντήσουμε τα Καμπιά.  Είναι ένα μικρό χωριό του διαμερίσματος Ορεινής και ένα από τα χωριά της αρχαίας Ταμασσού με έκταση 13.5 τετραγωνικών χιλιομέτρων και 475 μέτρα υψόμετρο .  Το χωριό πήρε το όνομά του από τους πολλούς μικρούς κάμπους που υπάρχουν στη μορφολογία του εδάφους του.

 

Το νέο χωριό που βρίσκεται σε μικρό οροπέδιο, κτίστηκε γύρω στα 1931,  στον τόπο όπου άρχισαν να μετακομίζουν οι κάτοικοι του παλιού χωριού, όταν το κοννώδες κυρίως έδαφος πάνω στο οποίο ήταν κτισμένο, άρχισε να παθαίνει καθίζηση από τις συχνές πολυομβρίες της περιοχής.

 

Η γη των Καμπιών διασχίζεται από τον ποταμό Πεδιαίο και τον Ονούφριο όπου στην ένωση τους ξεκινά το φράγμα της Ταμασσού. Το φράγμα της Ταμασσού έχει κατασκευαστεί ως επί το πλείστο σε δική μας γη η οποία για τον σκοπό αυτό έχει απαλλοτριωθεί. Το νερό του φράγματος χρησιμοποιείται για εμπλουτισμό της περιοχής για τα υδροφόρα στρώματα. 

 

                                                                                                Copyright © Evdokia Machlamouzi 2012 All rights reserved Website Development by Evdokia Machlamouzi