ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΜΠΙΩΝ

Posted by on Tuesday, April 23, 2013 Under: Εκκλησιαστική Επιτροπή

ΜΝΗΜΟΥΣΥΝΟ ΥΠΕΡ ΑΝΑΠΑΥΣΕΩΣ ΤΗΣ ΚΥΡΑΣ ΤΗΣ ΛΑΠΗΘΟΥ ΣΤΟΝ ΑΓΙΟ ΓΕΩΡΓΙΟ ΚΑΜΠΙΩΝ


                     

Το μνημόσυνο της Κυράς της Λαπήθου, Ευφροσύνης Προεστού τελέστηκε την Κυριακή, 14 Απριλίου 2013, για πρώτη φορά στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου στα Καμπιά.

Το μνημόσυνο τελείται κάθε χρόνο όπως και φέτος στον Ιερό Ναό της Παναγίας Φανερωμένης στη Λευκωσία. Ένα από τα δώδεκα παλικάρια που στον πόλεμο του 1974 φιλοξενήθηκαν και βρήκαν προστασία στην αγκαλιά της Ευφροσύνης Προεστού, ο Γεώργιος Χριστοφή Μιχαήλ, αποφάσισε όπως κάνει το μνημόσυνο της Ευφροσύνης στον ιερό ναό Αγίου Γεωργίου, στη  γενέτειρά  του τα Καμπιά.

Ο Άγιος Γεώργιος είναι ο ελευθερωτής των αιχμαλώτων όπως λέει και στο απολυτίκιο του «ως των αιχμαλώτων ελευθερωτής». Έτσι και ο νεαρός τότε αιχμάλωτος στρατιώτης Γιώργος Χριστοφή, αφού κατάφερε να σωθεί από του χάρου τα δόντια, έταξε ένα λιτό και απέριττο μνημόσυνο «εις ζωής αιωνίου», στη «δεύτερη του μάνα» όπως αποκάλεσε την Ευφροσύνη Προεστού, με λίγα κλωνιά λεμονιάς και λίγες μυροφόρες, να μας θυμίζουν τη γη της Λαπήθου, την ευωδία των λεμονανθών της!

Δεν χρειάζεται να πάει κανείς στον Παράδεισο για να δει πού ο Δεσπότης Χριστός έχει κατατάξει την ψυχή της Ευφροσύνης Προεστού. Οι πράξεις των ανθρώπων μιλούν από μόνες τους∙ κάτι τέτοιες ψυχές είναι που μας δίνουν κουράγιο ότι «υπάρχει Χριστός, χθες και σήμερα και εις τους αιώνες». Αμήν.

Θα ήταν ασέβεια αν δεν λέγαμε τουλάχιστον ένα «ευχαριστώ» στην Ευφροσύνη Προεστού, που βρήκε τη δύναμη και προστάτευσε τα παλικάρια της Κύπρου μας, σαν να ήταν δικά της παιδιά, με κίνδυνο την ίδια της τη ζωή, μέσα στη δίνη του αδίστακτου πολέμου, τότε που οι Τούρκοι, αιμοδιψείς, ρουφούσαν και την τελευταία σταγόνα αίματος των Ελληνοκυπρίων. Οι δώδεκα στρατιώτες της Κυράς της Λαπήθου ύστερα από τριών εβδομάδων κράτηση στα μπουντρούμια του Αττίλα και ανείπωτα βασανιστήρια, ελευθερώθηκαν στις 25 Σεπτεμβρίου 1974, ημέρα της Οσίας Ευφροσύνης…

 

 Αιωνία σου η μνήμη Ευφροσύνη Προεστού.


In : Εκκλησιαστική Επιτροπή